leidi doula

TIPS AND TRICKS

Samen op weg naar
jouw bevalling

Tips bevalling

Hoe kan je ontspannen?

Een aantal mogelijkheden zijn.

  • Lichaamseigen hormonen
  • Ademhaling
  • Rebozo
  • Tens
  • Water

Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden waar ik je uitleg over kan geven tijdens ons gesprek. Ook de medische pijnstilling kan dan aan bod komen.

Lichaamseigen hormonen

Bij lichamelijke inspanning en pijn, zoals tijdens de bevalling, maak je endorfine aan. Dit is je lichaamseigen pijnstiller, die heel sterk kan werken. Hiervoor is het belangrijk dat je goed kunt ontspannen. Natuurlijke pijnbestrijding is vooral daarop gericht.

Met de term natuurlijke pijnbestrijding worden alle manieren bedoeld om baringspijn te verlichten, zonder dat speciale kennis, apparatuur of medicijnen nodig zijn. Het zijn hulpmiddelen die je gemakkelijk zelf kunt toepassen. Je hoeft er dus niet voor naar een ziekenhuis, maar je kunt ze meestal wél gebruiken als je in het ziekenhuis bevalt. Deze middelen zijn er vooral op gericht om je te helpen ontspannen. Spanning en angst zorgen namelijk voor de aanmaak van stresshormonen, en die remmen de afgifte van endorfine. Als je je tijdens je bevalling goed kunt ontspannen, krijgen stresshormonen minder kans en helpt de endorfine je om om te gaan met de weeën pijn. Hoe krachtiger de weeën worden, hoe meer endorfine er vrijkomt. Dee hormonen kunnen zo sterk werken dat vrouwen in een aangename ‘bevallingsroes’ komen.

Bevalingshormonen

Ademhaling

Tijdens de bevalling kun je je ademhaling op verschillende manieren als hulp gebruiken: om je lichaam te ondersteunen en om ontspannen te blijven. Handig dus om van te voren een zwangerschapscursus te volgen. Bij veel zwangerschapscursussenyoga, mindfulness en HypnoBirthingleer je hoe je je kunt concentreren op je ademhaling en hier rust of vertraging in kunt brengen.

Een rustige ademhaling kalmeert je zenuwstelsel, waardoor je lichaam ontspannen blijft en je minder makkelijk in paniek raakt. Je ademhaling is er altijd, onder alle omstandigheden, en je kunt leren om dat als houvast te zien.

Zwangere vrouwen hebben meer kans om te gaan hyperventileren en dat kun je voorkomen als je weet hoe je moet ademen.

Door goed te ademen krijg je genoeg zuurstof binnen, ook voor je baby.

Als je rustig naar je buik ademt, kan je lichaam het beste ontspannen. Dat is belangrijk voor een soepele bevalling.

Bewust met je ademhaling bezig zijn kan je helpen de weeën op te vangen en je afleiden van weeën pijn.

Focus op je ademhaling geeft mentale rust. Het leidt je aandacht af van eventuele angstige gedachten. Ben je bang voor bevallen? Deze tips kunnen je steun geven

Ademen via je neus

Bij alle ademhalingstechnieken adem je in en het liefst ook uit via je neus. Je neus filtert de lucht, wat de kans verkleint dat je een virus binnenkrijgt (vooral belangrijk in het ziekenhuis, waar de lucht meestal minder schoon is dan thuis). Ook ga je minder makkelijk oppervlakkig ademen of hijgen als via je neus ademt. Als je uitademt via je neus verlies je bovendien minder vocht dan wanneer je door je mond ademt. Tijdens de bevalling is genoeg vocht in je lijf belangrijk, omdat alles dan soepeler werkt. Misschien heb je weinig kans of zin om te drinken en zijn de weeën best zweten. Uitademen via je neus kan helpen het vochtgehalte op peil te houden.

 

Feitje

Wist je dat je longcapaciteit tegen het einde van je zwangerschap met een kwart is afgenomen door je groeiende baby en baarmoeder?

Rebozo

 

Wat is een Rebozo

Een rebozo is een massagedoek die overgewaaid is uit Mexico en Guatemala. Met deze geweven doek kun je allerlei massagetechnieken doen om bijvoorbeeld bekkenklachten en weeën pijn te verlichten. Of gewoon om lekker te ontspannen.

Gebruik van een Rebozo

Rebozo is Spaans voor doek of sjaal. Het is een langwerpige omslagdoek van geweven katoen, die je als buikband of draagdoek voor je baby kunt gebruiken, maar ook als ‘massagedoek’. Op het platteland in Mexico en Guatemala worden zwangere vrouwen hiermee traditioneel behandeld tijdens controles bij de vroedvrouw, en ook bij bevallingen wordt de doek op allerlei manieren ingezet. Omdat de technieken vrij simpel zijn en goed werken, wordt de rebozo ook in de rest van de wereld steeds bekender. Veel doula’s, zwangerschapsdocenten en ook sommige verloskundigen werken inmiddels met rebozo-technieken.

Tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen vinden het vaak een verademing als een ander hun zware buik even voor ze draagt, door hem voorzichtig een stukje op te tillen in de rebozo. De massagetechnieken met de rebozo kunnen helpen bij bekkenklachtenrugpijn en harde buiken. De spieren worden hierbij voorzichtig losgemaakt door het schudden en wiegen met de doek. Een complete lichaamsmassage kan ook: er liggen dan meerdere doeken op een rij waar de vrouw op mag gaan liggen, waarna telkens een deel van haar lichaam wordt gewiegd en ingepakt. Dit ontspant fysiek, maar veel vrouwen vinden het ook mentaal rustgevend om zich letterlijk even helemaal over te geven, te laten dragen en omhuld te zijn. Voor niet-zwangere vrouwen, mannen en kinderen is dit trouwens ook heel fijn.

Rebozo-massage ontspant de lage rug, het bekken en de bekkenbodemspieren en kan hierdoor tijdens de bevalling een ontspannen gevoel geven en weeën pijn verlichten. Ook kan het ervoor zorgen dat de ontsluiting soepeler gaat. Het ontspannen gevoel kan het bovendien makkelijker maken om je over te geven aan de weeën en deze effectiever maken

 

Tens

De GeboorteTENS Elle is bewezen effectief en speciaal geschikt voor het verlichten van weeën pijn tijdens je bevalling.

TENS is een klinisch bewezen technologie voor stimulatie van zenuwen, pijnbestrijding en het activeren van spieren.

De Elle TENS 2 is in de basisstand gericht op het stimuleren van de aanmaak van endorfine. De productie van deze lichaamseigen pijnstiller komt op gang op het moment dat jouw bevalling begint. Door het inschakelen van de Elle TENS 2 in de basisstand, wordt de endorfinespiegel maximaal verhoogd. Tijdens de weeën schakel je door een druk op de knop over naar de “boost” stand. Deze vorm van TENS blokkeert de pijnprikkels, waardoor je minder weeën pijn voelt. De Elle TENS 2 geeft jou maximale pijnverlichting tijdens je bevalling zonder medicatie. Tevens beschikt de Elle TENS 2 over een weeën timer.

Werkt een TENS echt?

Ja. Onderzoek heeft aangetoond dat TENS in meer dan 80% van de gevallen werkzaam is. De mate van werkzaamheid kan wel variëren. Het blijkt bij rug weeën erg veel effect te hebben, zo goed zelfs, dat de pijn in de rug nauwelijks gevoeld wordt. Maar ook bij andere soorten weeën heeft TENS genoeg effect om te zorgen dat de pijn draaglijk is en je tussen de weeën door kunt ontspannen. Doordat je minder angstig bent en minder pijn hebt gaat de bevalling ook vaak sneller dan zonder TENS.

Kan een TENS kwaad voor de baby?

Nee, als de gebruiksaanwijzing gewoon gevolgd wordt, is TENS onschadelijk voor moeder en kind. Dit is natuurlijk uitgebreid onderzocht. De plakelektroden zijn extra groot en worden alleen op de rug geplakt; als ze op de juiste manier worden geplaatst, heeft de baby geen hinder van de stimulatie.

Waarom begin je al zo vroeg in de bevalling met een TENS?

Bij de eerste weeën breng je de plakkers aan. Zo profiteer je zo lang mogelijk van de aanmaak van de natuurlijke endorfine. Doordat je de weeën vanaf het begin makkelijker kunt opvangen, spaar je energie.

Het is in het begin toch vaak een beetje onwennig. Je moet even weten welke knopjes je waarvoor gaat gebruiken, je moet even voelen hoe hard je aan een knop kunt draaien zonder dat het pijn gaat doen, en wennen aan de sensatie, zodat je niet van elk kriebeltje schrikt. Dan heb je er als de weeën heftig worden het meeste profijt van je TENS apparaat.

Je lichaam maakt minder adrenaline aan. Dit is het angsthormoon, dat weeën remt en de bevalling vertraagt en vrijkomt als je bang bent voor wat komen gaat.

Werkt de Tens ook bij buik en been weeën?

Ja. De pijnsignalen uit de buik en benen gaan het ruggenmerg in op de plaats waar de plakkers geplakt zijn. Daar worden ook die pijnsignalen onderbroken. De stimulatie op de rug geeft een ‘dubbel’ effect bij rug weeën, omdat de stimulatie op de pijnlijke plek gebeurt. Dit is een prettig gevoel dat extra ontspant.

Kan ik de TENS ook in het ziekenhuis gebruiken?

Ja, gewoon bij de eerste weeën al aanbrengen, of dit nu thuis is of in het ziekenhuis. Op weg naar het ziekenhuis kan je het gewoon blijven dragen. Wel bestaat er een kleine kans dat het GeboorteTENS® stoort op de CTG apparatuur. Dan moet je hem tijdelijk uitzetten.

Mag ik een TENS ook tijdens de douche of het bad gebruiken?

NEE!Verwijder de elektroden voor je gaat douchen/badderen en plak ze terug op de daarvoor bestemde beschermfolie. Breng ze daarna weer aan op een goed afgedroogde huid.

Water en warmte

Warmte is een van de meest gebruikte pijnstillingsmethoden tijdens de bevalling. Zeer geregeld adviseert de verloskundige om een lange, warme douche te nemen of lekker in bad te gaan. De warmte ontspant de spieren, zowel de spieren in je nek, schouders en rug, als de spier van de baarmoeder. Doordat de spieren ontspannen is de pijnbeleving minder hevig. Veel vrouwen die de warmte van water opzoeken tijdens de bevalling, hebben niet meer de behoefte om andere pijnstillers te gebruiken. De natuurlijke endorfine krijgen namelijk beter de kans om in te werken. Zorg ook voor een stoel of kruk die je in de douche kan gebruiken zodat je daar ook op kunt uitrusten

Ook een warme kruik of pittenzak tegen je onderrug kan helpen. Of juist een washand met ijs of een pittenzak uit de vriezer.

Enkele oh zo handige Tricks!

Zorg dat je huis vindbaar is

Een praktische tip, maar o zo belangrijk: zorg dat je huisnummer goed zichtbaar is, ook ’s nachts. Heb je geen huisnummer, hang dan een A4’tje op. En zijn er omleidingen of ligt de weg open, meld ze aan je verloskundige.

Ga plassen!

Ook al heb je er misschien geen zin in, ga regelmatig naar de wc tijdens je bevalling. Met een lege blaas gaat de ontsluiting vlotter.

Poepen is heel normaal

Negen van de tien moeders overkomt het. Stress er niet over, het kan je bevalling zelfs helpen. Lees hier hoe dat zit. 

Branderig gevoel? Pak een heet washandje

Het klinkt tegenstrijdig, maar een washandje met zo heet mogelijk water tegen je vagina helpt tegen het branderige gevoel als het hoofdje staat aan het eind van je bevalling. Leg alvast een droog exemplaar naast je bed, dan kan een van de omstanders hem op het juiste moment prepareren. 

Denk ook aan je eetlust

Haal lekkere snackrepen, mueslirepen en / of een sportdrankjes of ander snel energie gevend voedsel in huis. Het zou toch jammer zijn als je van de honger onderuit gaat, zo hoeft je partner er ook niet op het moment suprème tussenuit om een boterham te smeren

Haal rietjes in huis

Zo kan je lekker blijven liggen als je rust en dan toch even wat drinken als je dorst krijgt. Ook kan je hiervoor een bidon gebruiken

Een leugentje om bestwil mag

Geef een ruime periode aan waarin je uitgerekend  bent, bijvoorbeeld alsof de baby een week later moet komen. Zo voorkom je dat iedereen rond de echte uitgerekende datum gaat bellen of het al begonnen is.

Zet je VV uit

Door al ruim voor de bevalling de vinkjes uit te zetten bij Whats app, geef je jezelf meer tijd om te reageren en is het als je aan het bevallen bent ook niet zichtbaar wanneer je online geweest bent bij Facebook en Insta.

Stel het bellen uit

Hoe verleidelijk ook; bel je ouders niet meteen bij de eerste wee. Ouders doen dan vaak geen oog meer dicht, terwijl het best nog 36 uur kan duren. Zeker als je meerekent dat je vaak je ouders pas een uur of twee na de bevalling belt.

Huilen mag

Loopt het anders dan je gedacht of gehoopt had? Zeg het. Samen met jou kan dan naar een oplossing gezocht worden. Vaak lucht het al erg op om over je gevoelens of angsten te praten. Een huilbui kan soms ook wonderen doen. Probeer die dus niet tegen te houden.

Heb je specifieke wensen of ben je erg bang, bespreek dit dan al tijdens je zwangerschap. Laat je partner ook weten wat jij wel en niet wilt, zodat hij voor jou kan praten als je dat zelf even niet meer wilt of kunt. Een geboorteplan kan hierbij ook helpen.

Borstvoeding: grijp die tweede kans

Is bij de eerste de borstvoeding niet gelukt? Probeer het dan vooral opnieuw. Uit Brits onderzoek is gebleken dat het de tweede keer gemakkelijker gaat. Een lactatiekundige of borstvoedingscursus kan je helpen.

Sluit je af voor horrorverhalen

Zodra je zwanger bent komen andere vrouwen als bijen op honing op je af om jou hun ervaringen te vertellen. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Sluit je af voor horrorbevallingsverhalen. Je hebt hier niks aan en want elke bevalling is anders. Ga juist op zoek naar mooie en fijne bevallingsverhalen want die zijn er ook genoeg!

Hoe heftiger de wee, hoe dichterbij de geboorte van je kind!

Besef bij elke wee die je krijgt dat je dichter bij het einde bent en dus je kindje geboren gaat worden. Hoe verder je in het proces bent hoe minder weeën je nog te gaan hebt. Houd die gedachte vast; positief denken is heel belangrijk!

     

    Alles over de Doula

    Wat kost een Doula?

    Dit ligt niet helemaal vast maar kijk voor een indicatie op Wat kost een Doula?.

    Zijn er veel mensen die gebruik maken van een doula?

    Steeds meer mensen worden zich bewust van hun eigen invloed op de bevalling. Daarom is de vraag naar een doula groeiende. De positieve invloed van de aanwezigheid van een doula op de bevalling. Zie hier wat Doula cijfers! Ook de vaders komen er steeds meer achter dat zij de bevalling op een actievere manier herinneren als er een doula bij de bevalling is geweest. Ook het feit dat bekende mensen gebruik gaan maken van een doula, geeft dat mensen steeds meer een doula gaan overwegen bij hun bevalling.

    Ik wil in het ziekenhuis / kraamkliniek bevallen, daar is toch een verpleegkundige bij mijn bevalling?

    Als je in het ziekenhuis bevalt zijn daar zeer betrokken en kundige verpleegkundigen, verloskundige en artsen die je met alles wat in hun vermogen ligt zullen helpen. Zij zullen altijd dat stapje extra willen doen voor je, echter zijn zij gebonden aan protocollen en regels. Bijvoorbeeld een arbeidswet die maakt dat zij diensten draaien, wat in kan houden dat je meerdere verpleegkundigen, verloskundigen en artsen  zult zien tijdens je bevalling. Ook zijn zij  verantwoordelijk voor meerdere patiënten, dus zullen zij de kamer regelmatig verlaten om voor andere patiënten te zorgen. Om deze redenen is de aanwezigheid van een doula een extra meerwaarde. Zij zal continue aanwezig zijn tot ruim na de bevalling (linq naar continue support vraag en evt naar inhoud van het pakket)en pas dan in overleg met jullie bepalen wanneer zij naar huis gaat. De continue support maakt dat de bevalling als positief herinnerd zal kunnen worden.

    Blijft een doula bij de gehele geboorte?

    Ja, ik blijf van het begin tot het eind van de bevalling, zolang als dat het duurt bij jullie. Dit is juist een van de belangrijkste toegevoegde waarde van een doula. Ik support met alles wat ik kan bij jullie bevalling en versterk jullie waar nodig. Zodat jullie je ten volle kunnen focussen op wat aandacht vraagt. Zie de stappen van mij als Doula.

    Wat gebeurt er als de doula er toch niet bij kan zijn?

    Vanaf week 37/38 tot aan de bevalling sta ik 24/7 op wacht voor jouw bevalling. Dit houdt in dat in mijn persoonlijk leven alle afspraken onder voorbehoud gemaakt worden. Want als je me dan belt, kan ik binnen een uur bij je zijn. Het kan natuurlijk door overmacht voorkomen dat ik onverhoopt niet aanwezig kan zijn bij jullie bevalling. Ik heb daarom met een collega doula’s afgesproken dat zij mijn achterwacht zijn en zullen komen invallen als de nood aan de man is. Echter dit gebeurt altijd in overleg met jullie en alleen in noodsituaties. We maken hier overigens altijd van tevoren afspraken over in het contract. 

    Is een doula dan een garantie voor een bevalling volgens het boekje?

    Nee, gelukkig kan ik hier nee op antwoorden, anders zou ik een loodzware niet uit te voeren taak hebben.

    Wat kan ik dan wel garanderen?  Een bevalling waarin je goed geïnformeerd, versterkt en omringt met warmte en liefde bent. Mijn kennis en kunde direct tot je beschikking staat en je zelf keuzes kunt maken die bij jou passen. Zodat als het anders gaat dan je bedacht had, je niet achter blijft met een gevoel van had ik maar of ze hebben voor mij beslist, maar dat het  gevoel overheerst van ik heb goede keuzes gemaakt en het is goed zo als het gegaan is. Zie hier wat Doula cijfers.

    Ik wil tijdens mijn bevalling zoveel mogelijk rust om mij heen, als er een doula bijkomt wordt het dan niet te druk?

    Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

    Waarom is de aanwezigheid van een doula bij een tweede bevalling veel groter.

    Veel stellen hebben een bepaald beeld van hun bevalling. Vanuit de geschiedenis is dit vrouw bevalt, midden tussen haar vrouwelijke dorpsgenoten. Later kwam daar een vroedvrouw en eventueel de aanwezigheid van haar man bij. Hoe meer de gezondheidzorg zich ontwikkelde hoe meer de dorpsvrouwen verdwenen en de man en verloskundige overbleven. Dit is het algemene beeld wat wij tot nu toe hebben van bevallen. In sommige culturen is dit echter anders en hebben ze andere mooie rituelen en gewoontes, daar heb ik het later over. Nu is er een duidelijke verandering gaande welke in Amerika begonnen is. Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van een doula een positieve invloed heeft op de bevalling.  Maar hier komt onze gewoonte en de wens om ergens bij te horen om de hoek kijken. Het is toch zo dat mijn oma, moeder, tante, zus, vriendin ook geen doula had, en die is ook gewoon bevallen. Dat klopt! Maar is het niet ook zo dat ze allemaal wel een soort “eng” verhaal hebben en roepen als ik het allemaal van te voren geweten had…….

    Ja en dan is daar de tweede bevalling, een soort herkansing, een soort weten dat ze nu naar zichzelf willen luisteren en niet naar manlief, moeder, oma of vriendinnen. Nee ze weten nu dat ze zelf keuzes willen maken en daarbij alle support kunnen gebruiken. Dit is een van de redenen waarom er bij een tweede bevalling veel meer gekozen wordt voor een doula. Het zelf bewust keuzes maken is een grote motivator, want ja iedereen heeft gelijk als ze zeggen dat iedereen kan bevallen. Alleen heeft iedereen iets anders nodig om dit te kunnen doen. En doordat een doula veel bevallingen mee maakt kan zij op veel wensen inspelen en je bewuste keuzes laten maken. Dat is de kracht van de een doula!

    Wat is het verschil tussen een verloskundige / vroedvrouw en een doula?

    Een verloskundige heeft te allen tijde de medische verantwoordelijkheid voor alle handelingen tijdens een bevalling. Zij wordt hierdoor medisch ondersteund door de kraamverzorgster.

    Een doula heeft absoluut geen medische verantwoording en is er alleen voor een continue emotionele steun voor de barende vrouw en haar partner. Dus als de verloskundige tussen twee bezoeken weg is blijft de doula over voor steun en advies.

    Het is teamwork en iedere schakel is van uitzonderlijk belang.

    Kan ik ook een vriendin vragen als doula?
    De studies tonen aan dat de positieve effecten van de doula er alleen zijn als de persoon ook geen deel uitmaakt van je sociale netwerk, ondersteuning in welke vorm is uiteraard altijd een meerwaarde! Mocht je wel een doula willen, bel altijd op. Er zijn meer mogelijkheden om een doula aan je zijde te hebben.
    Ik vind het een hoop geld is het dat wel waard?

    Dit is een hele persoonlijke vraag en dus ook moeilijk algemeen te beantwoorden. Ik zal een poging wagen. Want wat is veel?  Liever zou ik in overweging geven dat de ervaring en herinnering van de bevalling een doorslaggevende factor is bij het bepalen van het wel of niet inschakelen van een Doula. Een bevalling is iets waar geen herhaling van mogelijk is en wat je graag zo positief mogelijk wil blijven herinneren. Ik wil altijd meedenken in oplossingen en niet in problemen. Ga gerust met mij in gesprek. Ook kan tijdens een babyshower of een kraambezoek een bijdrage aan een doula misschien een cadeau optie zijn.

    Hoe gaat de betaling?

    Wanneer je kiest om mij als doula in te huren, ontvang je van mij een factuur waarmee je de aanbetaling kunt doen a €500,-.

    Voor het bedrag wat nog over is ontvang je in de kraamperiode een factuur. 

    Is een doula dan een garantie voor een bevalling volgens het boekje?

    Nee, gelukkig kan ik hier nee op antwoorden, anders zou ik een loodzware niet uit te voeren taak hebben.

    Wat kan ik dan wel garanderen?  Een bevalling waarin je goed geïnformeerd, versterkt en omringt met warmte en liefde bent. Mijn kennis en kunde direct tot je beschikking staat en je zelf keuzes kunt maken die bij jou passen. Zodat als het anders gaat dan je bedacht had, je niet achter blijft met een gevoel van had ik maar of ze hebben voor mij beslist, maar dat het  gevoel overheerst van ik heb goede keuzes gemaakt en het is goed zo als het gegaan is. Zie hier wat Doula cijfers!

    Ik wil tijdens mijn bevalling zoveel mogelijk rust om mij heen, als er een doula bijkomt wordt het dan niet te druk?

    Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

    Waarom zou je een doula nemen als je thuis bevalt met een zelfstandige vroedvrouw?

    Een vroedvrouw biedt uiteraard ook emotionele ondersteuning. Zij doet vaak dezelfde dingen als een doula!
    In de studies die gebeurd zijn, wordt echter duidelijk aangetoond dat de positieve effecten van een doula er énkel zijn als de doula geen deel uitmaakt van de medische staf. Een samenwerking tussen een vroedvrouw en een doula kan magisch zijn. Ze vullen elkaar aan en voelen waar ze nodig zijn in het gehele proces.

    Zal mijn partner zich niet overbodig voelen?

    Uit onderzoek is gebleken dat de partners van een bevalling met doula zich actiever en meer betrokken voelden bij de bevalling als zonder doula.
    Doordat ik al vroeg in de zwangerschap betrokken wordt bij jullie leven en beslissingen worden vaak al veel twijfels weggenomen. Ik ben er namelijk voor allebei, de partner en de zwangere. In de praktijk is het vaak zo dat de man  duidelijker weet wat hij moet doen tijdens de bevalling. Vaak is oogcontact of een knipoog tussen de doula en de partner genoeg. Tijdens een kennismakingsgesprek wordt er uitgebreid gesproken over de mogelijke bezorgdheden omtrent de rol van de partner en de doula. We zijn tenslotte een team, waarbij het vooral draait om jullie en niet om mij als doula.

    Wat als jullie je tijdens de begeleiding ineens bedenken?


    Je bent  op elk moment vrij om de begeleiding en het geboorteplan bij te sturen. Misschien wil je ineens toch thuis bevallen of toch liever in het ziekenhuis. Misschien wil je er toch ineens een vriendin bij in plaats van een doula. Tijdens de zwangerschap speelt zich een heel proces af. Het is normaal dat bepaalde dingen veranderen naar het einde van de zwangerschap toe. Het is dan ook enorm belangrijk jullie je gevoel volgen en hierover met mij in gesprek blijven. Samen vinden we overal een oplossing voor.

    Wat is het verschil tussen een verloskundige / vroedvrouw en een doula?

    Een verloskundige heeft te allen tijde de medische verantwoordelijkheid voor alle handelingen tijdens een bevalling. Zij wordt hierdoor medisch ondersteund door de kraamverzorgster.

    Een doula heeft absoluut geen medische verantwoording en is er alleen voor een continue emotionele steun voor de barende vrouw en haar partner. Dus als de verloskundige tussen twee bezoeken weg is blijft de doula over voor steun en advies.

    Het is teamwork en iedere schakel is van uitzonderlijk belang.

     

    Wordt een doula vergoedt door zorgverzekeraars?

    Helaas vergoedt nog niet elke zorgverzekeraar een Doula. Of een doula vergoed wordt door jouw verzekeraar, durf ik zo niet te zeggen. Er zijn zoveel verzekeraars met zoveel soorten pakketten. Een aantal staan op de site, (zie Doula vergoedingen) maar het beste kun je hiervoor zelf contact met ze opnemen.

    Wel raad ik altijd aan om je factuur bij de zorgverzekeraar in te dienen. Ik heb hiervoor een brief van onze beroepsvereniging die als bijlage kan dienen. Hoe vaker ze een factuur ontvangen,  met een vraag voor doula hulp hoe meer ze inzien dat dit iets is waar  behoefte aan is en vergoed moet gaan worden zodat voor iedereen de hulp beschikbaar is. 

     

    Ik wil wel een doula maar mijn partner niet, wat nu?

    Dat komt idd wel regelmatig voor (linq naar tweede bevalling en voelt mijn partner zich overbodig). Een compromis kan dan zijn dat we een kennismakingsgesprek hebben. Ten eerste om te kijken of er een klik is tussen jullie en mij, maar ook om alle vragen direct uit eerste hand te kunnen beantwoorden. Ik ben er namelijk om jullie te volgen en te voorzien van informatie waarop je dan een wel overwogen keus kunt maken. Dus ook voor de keuze over het wel of niet aanwezig zijn van een doula bij een bevalling. Ook in de soort begeleiding zijn allerlei mogelijkheden. Dus ga zeker het gesprek aan!

     

    Wat nou als de bevalling zo snel gaat en jij er niet bij bent?

    Afhankelijk van hoe dit komt, zijn er diverse mogelijkheden. Uiteraard is de kans dat dit gebeurd klein, want we hebben regelmatig contact via whatsapp of per telefoon over hoe het met je is en hoe je je voelt en hou je me op de hoogte van de ontwikkelingen. Maar mocht het toch gebeuren dat het proces zo snel gaat en je baby heel snel geboren wordt, gaan we samen kijken naar wat we kunnen regelen om je investering toch nog waarde te geven. 

     

    Waar komt het fenomeen doula vandaan?

    Een Amerikaanse arts genaamd John Kennel heeft ooit in een Guatemalteeks ziekenhuis onderzoek gedaan naar borstvoeding bij net bevallen vrouwen. Zijn dochter Wendy assisteerde daarbij. Zij gaf een aantal van de betrokken vrouwen niet alleen informatie, maar sprak ze moed in, masseerde ze en week niet van hun zijde tijdens de bevalling. Achteraf bleek dat de bevallingen waar zij bij aanwezig was geweest veel sneller verliepen, zonder complicaties en ingrepen.

    Wat was er nu eigenlijk gebeurd? Waarom waren deze vrouwen gemakkelijker en sneller bevallen? De arts startte een tweede onderzoek naar het “Wendy-effect” en kwam tot de conclusie dat steun tijdens een bevalling een zeer positief effect heeft op het verloop ervan. Je zou misschien kunnen denken dat het hier in Nederland niet nodig is, omdat wij de verloskundige hebben. Maar die heeft het tegenwoordig heel druk en holt vaak van de ene bevallende vrouw naar de andere. Ze is nog maar net binnen of het kind komt al. Vaak geven vrouwen aan dat ze zich zo alleen hebben gevoeld tijdens het proces: niet begrepen, niet gezien, niet gehoord ondanks alle goede bedoelingen van de verloskundige, verpleegkundige en of kraamverzorgsters. Een doula stemt zich gedurende lange tijd helemaal af op de moeder en probeert op haar behoeften te reageren.’

     

    Je staat vanaf 37 weken 24/7 voor me op wacht, wat als de bevalling nu eerder begint?

    De kans dat dit gebeurt is klein, maar als het gebeurt, bel je mij natuurlijk meteen. Om mijn aanwezigheid bij jouw bevalling zo goed mogelijk te garanderen, neem ik een maximaal aantal cliënten per maand aan. Mocht je eerder gaan bevallen, is er een risico dat ik bij een andere bevalling ben. Maar, ben ik beschikbaar, dan kom ik uiteraard zo spoedig mogelijk naar je toe!

    Hoe versterk je mijn partner?

    Een bevalling is voor partners ook superspannend, en het kan ze onzeker maken. Hoe zorg je voor je vrouw en praat je met de verloskundige of gynaecoloog? Een doula zorgt dat hij zich kan concentreren op jou.

    Ik help je partner ook als het hem even overweldigt, en zorg dat hij zijn rustmomenten pakt. En dat hij zijn baby zelf kan aanpakken als het zover is. Ik ben er voor jullie alledrie. De partner durft met een doula erbij meer betrokken te zijn, doordat hij weet wat hij kan doen. Studies laten zien dat vaders juist dichter bij hun vrouw zijn en haar meer ondersteunen met een doula erbij. Het mooiste is: na afloop zijn de vaders misschien nog het meest enthousiast over mij.

    Help je met het maken van een geboorteplan?

    Je hebt veel keuzes rondom je bevalling. Het geboorteplan is een belangrijke stap in de aanloop naar de bevalling toe. Het is een document waarin we samen de wensen en verwachtingen beschrijven rondom de bevalling. Een helder geboorteplan geeft richting voor jullie zelf, maar ook voor de zorgverleners om jullie heen. Zo kan iedereen meewerken aan de best mogelijke geboorte-ervaring. Denk hierbij bijvoorbeeld aan in wat sfeer of omgeving je wilt bevallen, hoe wil je met pijn omgaan, wie wil je erbij hebben, wat wil je na de geboorte. De sleutel zit hem niet in de keuzes die je maakt, wel in het gevoel altijd een keuze te hebben. Ter voorbereiding op onze tweede afspraak stuur ik jullie een uitgebreid document met voorbeeld-geboorteplannen toe. Tijdens onze afspraak gaan we dieper in op jullie wensen.

    Ik ben bang voor mijn bevalling.

    Voel je je gestrest of gespannen of angstig? Angst kan overweldigend zijn. Als je naar die angsten durft uit te spreken, voelt waar je bang voor bent, dan kan er iets veranderen. Samen gaan we veel liefde kijken wat je nodig  hebt om je te versterken. Wat onmogelijk lijkt, word mogelijk. Hoe krijg je dat vertrouwen? We gaan samen kijken naar wat werkt voor jou. Kennis over zwanger zijn, bevallen en het vertrouwen in jezelf, wat heb je nodig, we gaan het ontdekken.

    Past een doula bij mij?

    Als doula luister ik naar jou, naar wie jij bent, wat jou wensen zijn. Op basis daarvan gaan we aan de slag. Daarnaast begrijp ik de processen van het menselijk lichaam. Ik weet hoe het zenuwstelsel werkt, wat je hormonen doen tijdens de bevalling. Alles om de bevalling te hebben waar je naar verlangt. Dus maak een kennismakingsgesprek en we gaan het uitvinden of een doula iets voor jou is.

    Wat is het effect van de aanwezigheid van een doula tijdens de bevalling?

    ‘Een doula tracht de natuurlijke oxytocine-flow te bevorderen, het hormoon dat ervoor zorgt dat vrouwen in hun bubbel blijven en dat de baarmoedermond ontsluit. Oxytocine maakt dat natuurlijke endorfine vrijkomt,  die de vrouw helpt de kracht van de weeën te doorstaan, keer op keer. Als doula leg je aan vrouwen uit wat er in hun lijf gebeurt als ze gaan bevallen. Wat zijn die weeën eigenlijk? Wat doen ze, waarom is het zo belangrijk dat je daar als bevallende vrouw in meegaat en je er niet tegen verzet? Ik gun iedere vrouw een doula bij haar bevalling. Onderzoek heeft aangetoond dat bevallingen aanmerkelijk korter duren als er een doula aanwezig is. Onderzoekers vonden een tijdsreductie van 25 procent. Het aantal keizersneden loopt terug met meer dan de helft. Vrouwen hebben minder behoefte aan pijnstillende middelen en er worden minder ruggenprikken aangevraagd. Ook wordt minder gebruik gemaakt van het kunstmatig opwekken of het versnellen van de bevalling.

    Lichaamshormonen 

    Bij lichamelijke inspanning en pijn, zoals tijdens de bevalling, maak je endorfine aan. Dit is je lichaamseigen pijnstiller, die heel sterk kan werken. Hiervoor is het belangrijk dat je goed kunt ontspannen. Natuurlijke pijnbestrijding is vooral daarop gericht. 

    Met de term natuurlijke pijnbestrijding worden alle manieren bedoeld om baringspijn te verlichten, zonder dat speciale kennis, apparatuur of medicijnen nodig zijn. Het zijn hulpmiddelen die je gemakkelijk zelf kunt toepassen. Je hoeft er dus niet voor naar een ziekenhuis, maar je kunt ze meestal wél gebruiken als je in het ziekenhuis bevalt. Deze middelen zijn er vooral op gericht om je te helpen ontspannen. Spanning en angst zorgen namelijk voor de aanmaak van stresshormonen, en die remmen de afgifte van endorfine. Als je je tijdens je bevalling goed kunt ontspannen, krijgen stresshormonen minder kans en helpt de endorfine je om om te gaan met de weeën pijn. Hoe krachtiger de weeën worden, hoe meer endorfine er vrijkomt. Dee hormonen kunnen zo sterk werken dat vrouwen in een aangename ‘bevallingsroes’ komen. 

    WIE BEN IK

    Leidi Dijkgraaf

    Voor alle duidelijkheid ik vervang absoluut niet de verloskundige of kraamverzorgster. Ik ben een, niet medische, aanvulling op jullie team.