leidi doula

WAT IS EEN DOULA?

Samen op weg naar
jouw bevalling

De Doula

Zoals je overal kunt lezen is het vak van Doula al eeuwen oud en toch is het pas de laatste tijd dat het wat bekender wordt. Je kent de verhalen misschien wel van vroeger, als er dan een baby geboren ging worden, dan werd er naar een bepaalde vrouw in het dorp gegaan en dan hielp zij bij de bevalling. Waarom ging iedereen naar haar? Omdat zij meerdere bevallingen had meegemaakt kreeg zij meer kennis over bevallen en wist de tips and tricks als de barende vrouw het even niet meer wist.

Later is dit uitgegroeid tot de vroedvrouw en verloskundige, zij zijn nu vooral gespecialiseerd in het technisch begeleiden van de vrouw en de bevalling. Door onze regelgeving is het voor hen soms moeilijk om de vrouw en haar partner de emotionele steun te geven die vroeger deze vrouw in het dorp wel kon geven.

Zij hebben vaak diensten met een begin en eindtijd en ook in ziekenhuizen zit je met 8 uurs diensten. Zij willen vaak wel graag meer doen, maar zijn gewoon gebonden aan de regels.

Omdat er wetenschappelijk bewezen is dat de aanwezigheid van een liefdevol, geschoold en ervaren persoon positieve effecten heeft op het verloop van de bevalling, is het vak “Doula” ontstaan.

Wat is een Doula

Het traject van Leidi doula

Dit houdt in

 • Kennismakingsgesprek van ongeveer 1½ uur bij je thuis
 • Een aantal gesprekken thuis tijdens de zwangerschap
 • Een ontmoeting met de verloskundige of gynaecoloog waarbij ik met je mee ga als je op controle gaat
 • Twee ontspanningsmassages
 • 24/7 mogelijkheid tot contact tijdens je zwangerschap
 • Vanaf 2 á 3 weken voor je uitgerekende datum tot 2 weken erna ben ik volledig 24/7 stand-by voor jullie
 • Ik blijf gedurende de hele bevalling bij jullie, ongeacht hoe kort of lang deze duurt
 • Een tweetal kraambezoeken na de bevalling

Een indicatie voor dit traject is € 1195,00 inclusief BTW

 

Juist omdat ik het zo belangrijk vind om een weloverwogen bevalling te hebben en iedereen eigenlijk bij iedere geboorte een Doula toewens hoop ik dat jullie met vragen mij altijd zullen bellen en het niet zelf gaan invullen voor mij.

Vaak is het mogelijk om een gedeelte van de kosten terug te krijgen van de verzekering. Zie hiervoor de Vergoedingen doula. 

Doula van begin tot eind

Dit houdt in

 • Kennismakingsgesprek van ongeveer 1½ uur bij je thuis
 • Een aantal gesprekken thuis tijdens de zwangerschap
 • Een ontmoeting met de verloskundige of gynaecoloog waarbij ik met je mee ga als je op controle gaat
 • Twee ontspanningsmassages
 • 24/7 mogelijkheid tot contact tijdens je zwangerschap
 • Vanaf 2 á 3 weken voor je uitgerekende datum tot 2 weken erna ben ik volledig 24/7 stand-by voor jullie
 • Ik blijf gedurende de hele bevalling bij jullie, ongeacht hoe kort of lang deze duurt
 • Een tweetal kraambezoeken na de bevalling

Een indicatie voor dit traject is € 1195,00 inclusief BTW

Juist omdat ik het zo belangrijk vind om een weloverwogen bevalling te hebben en iedereen eigenlijk bij iedere geboorte een Doula toewens hoop ik dat jullie met vragen mij altijd zullen bellen en het niet zelf gaan invullen voor mij.

Vaak is het mogelijk om een gedeelte van de kosten terug te krijgen van de verzekering. Zie hiervoor de Vergoedingen doula. 

Enkele verhalen over de Doula

Alles over de Doula

Wat kost een Doula?

Dit ligt niet helemaal vast maar kijk voor een indicatie op Wat kost een Doula?.

Zijn er veel mensen die gebruik maken van een doula?

Steeds meer mensen worden zich bewust van hun eigen invloed op de bevalling. Daarom is de vraag naar een doula groeiende. De positieve invloed van de aanwezigheid van een doula op de bevalling. Zie hier wat Doula cijfers! Ook de vaders komen er steeds meer achter dat zij de bevalling op een actievere manier herinneren als er een doula bij de bevalling is geweest. Ook het feit dat bekende mensen gebruik gaan maken van een doula, geeft dat mensen steeds meer een doula gaan overwegen bij hun bevalling.

Ik wil in het ziekenhuis / kraamkliniek bevallen, daar is toch een verpleegkundige bij mijn bevalling?

Als je in het ziekenhuis bevalt zijn daar zeer betrokken en kundige verpleegkundigen, verloskundige en artsen die je met alles wat in hun vermogen ligt zullen helpen. Zij zullen altijd dat stapje extra willen doen voor je, echter zijn zij gebonden aan protocollen en regels. Bijvoorbeeld een arbeidswet die maakt dat zij diensten draaien, wat in kan houden dat je meerdere verpleegkundigen, verloskundigen en artsen  zult zien tijdens je bevalling. Ook zijn zij  verantwoordelijk voor meerdere patiënten, dus zullen zij de kamer regelmatig verlaten om voor andere patiënten te zorgen. Om deze redenen is de aanwezigheid van een doula een extra meerwaarde. Zij zal continue aanwezig zijn tot ruim na de bevalling (linq naar continue support vraag en evt naar inhoud van het pakket)en pas dan in overleg met jullie bepalen wanneer zij naar huis gaat. De continue support maakt dat de bevalling als positief herinnerd zal kunnen worden.

Blijft een doula bij de gehele geboorte?

Ja, ik blijf van het begin tot het eind van de bevalling, zolang als dat het duurt bij jullie. Dit is juist een van de belangrijkste toegevoegde waarde van een doula. Ik support met alles wat ik kan bij jullie bevalling en versterk jullie waar nodig. Zodat jullie je ten volle kunnen focussen op wat aandacht vraagt. Zie de stappen van mij als Doula.

Wat gebeurt er als de doula er toch niet bij kan zijn?

Vanaf week 37/38 tot aan de bevalling sta ik 24/7 op wacht voor jouw bevalling. Dit houdt in dat in mijn persoonlijk leven alle afspraken onder voorbehoud gemaakt worden. Want als je me dan belt, kan ik binnen een uur bij je zijn. Het kan natuurlijk door overmacht voorkomen dat ik onverhoopt niet aanwezig kan zijn bij jullie bevalling. Ik heb daarom met een collega doula’s afgesproken dat zij mijn achterwacht zijn en zullen komen invallen als de nood aan de man is. Echter dit gebeurt altijd in overleg met jullie en alleen in noodsituaties. We maken hier overigens altijd van tevoren afspraken over in het contract. 

Is een doula dan een garantie voor een bevalling volgens het boekje?

Nee, gelukkig kan ik hier nee op antwoorden, anders zou ik een loodzware niet uit te voeren taak hebben.

Wat kan ik dan wel garanderen?  Een bevalling waarin je goed geïnformeerd, versterkt en omringt met warmte en liefde bent. Mijn kennis en kunde direct tot je beschikking staat en je zelf keuzes kunt maken die bij jou passen. Zodat als het anders gaat dan je bedacht had, je niet achter blijft met een gevoel van had ik maar of ze hebben voor mij beslist, maar dat het  gevoel overheerst van ik heb goede keuzes gemaakt en het is goed zo als het gegaan is. Zie hier wat Doula cijfers.

Ik wil tijdens mijn bevalling zoveel mogelijk rust om mij heen, als er een doula bijkomt wordt het dan niet te druk?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Waarom is de aanwezigheid van een doula bij een tweede bevalling veel groter.

Veel stellen hebben een bepaald beeld van hun bevalling. Vanuit de geschiedenis is dit vrouw bevalt, midden tussen haar vrouwelijke dorpsgenoten. Later kwam daar een vroedvrouw en eventueel de aanwezigheid van haar man bij. Hoe meer de gezondheidzorg zich ontwikkelde hoe meer de dorpsvrouwen verdwenen en de man en verloskundige overbleven. Dit is het algemene beeld wat wij tot nu toe hebben van bevallen. In sommige culturen is dit echter anders en hebben ze andere mooie rituelen en gewoontes, daar heb ik het later over. Nu is er een duidelijke verandering gaande welke in Amerika begonnen is. Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van een doula een positieve invloed heeft op de bevalling.  Maar hier komt onze gewoonte en de wens om ergens bij te horen om de hoek kijken. Het is toch zo dat mijn oma, moeder, tante, zus, vriendin ook geen doula had, en die is ook gewoon bevallen. Dat klopt! Maar is het niet ook zo dat ze allemaal wel een soort “eng” verhaal hebben en roepen als ik het allemaal van te voren geweten had…….

Ja en dan is daar de tweede bevalling, een soort herkansing, een soort weten dat ze nu naar zichzelf willen luisteren en niet naar manlief, moeder, oma of vriendinnen. Nee ze weten nu dat ze zelf keuzes willen maken en daarbij alle support kunnen gebruiken. Dit is een van de redenen waarom er bij een tweede bevalling veel meer gekozen wordt voor een doula. Het zelf bewust keuzes maken is een grote motivator, want ja iedereen heeft gelijk als ze zeggen dat iedereen kan bevallen. Alleen heeft iedereen iets anders nodig om dit te kunnen doen. En doordat een doula veel bevallingen mee maakt kan zij op veel wensen inspelen en je bewuste keuzes laten maken. Dat is de kracht van de een doula!

Wat is het verschil tussen een verloskundige / vroedvrouw en een doula?

Een verloskundige heeft te allen tijde de medische verantwoordelijkheid voor alle handelingen tijdens een bevalling. Zij wordt hierdoor medisch ondersteund door de kraamverzorgster.

Een doula heeft absoluut geen medische verantwoording en is er alleen voor een continue emotionele steun voor de barende vrouw en haar partner. Dus als de verloskundige tussen twee bezoeken weg is blijft de doula over voor steun en advies.

Het is teamwork en iedere schakel is van uitzonderlijk belang.

Kan ik ook een vriendin vragen als doula?
De studies tonen aan dat de positieve effecten van de doula er alleen zijn als de persoon ook geen deel uitmaakt van je sociale netwerk, ondersteuning in welke vorm is uiteraard altijd een meerwaarde! Mocht je wel een doula willen, bel altijd op. Er zijn meer mogelijkheden om een doula aan je zijde te hebben.
Ik vind het een hoop geld is het dat wel waard?

Dit is een hele persoonlijke vraag en dus ook moeilijk algemeen te beantwoorden. Ik zal een poging wagen. Want wat is veel?  Liever zou ik in overweging geven dat de ervaring en herinnering van de bevalling een doorslaggevende factor is bij het bepalen van het wel of niet inschakelen van een Doula. Een bevalling is iets waar geen herhaling van mogelijk is en wat je graag zo positief mogelijk wil blijven herinneren. Ik wil altijd meedenken in oplossingen en niet in problemen. Ga gerust met mij in gesprek. Ook kan tijdens een babyshower of een kraambezoek een bijdrage aan een doula misschien een cadeau optie zijn.

Hoe gaat de betaling?

Wanneer je kiest om mij als doula in te huren, ontvang je van mij een factuur waarmee je de aanbetaling kunt doen a €500,-.

Voor het bedrag wat nog over is ontvang je in de kraamperiode een factuur. 

Is een doula dan een garantie voor een bevalling volgens het boekje?

Nee, gelukkig kan ik hier nee op antwoorden, anders zou ik een loodzware niet uit te voeren taak hebben.

Wat kan ik dan wel garanderen?  Een bevalling waarin je goed geïnformeerd, versterkt en omringt met warmte en liefde bent. Mijn kennis en kunde direct tot je beschikking staat en je zelf keuzes kunt maken die bij jou passen. Zodat als het anders gaat dan je bedacht had, je niet achter blijft met een gevoel van had ik maar of ze hebben voor mij beslist, maar dat het  gevoel overheerst van ik heb goede keuzes gemaakt en het is goed zo als het gegaan is. Zie hier wat Doula cijfers!

Ik wil tijdens mijn bevalling zoveel mogelijk rust om mij heen, als er een doula bijkomt wordt het dan niet te druk?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Waarom zou je een doula nemen als je thuis bevalt met een zelfstandige vroedvrouw?

Een vroedvrouw biedt uiteraard ook emotionele ondersteuning. Zij doet vaak dezelfde dingen als een doula!
In de studies die gebeurd zijn, wordt echter duidelijk aangetoond dat de positieve effecten van een doula er énkel zijn als de doula geen deel uitmaakt van de medische staf. Een samenwerking tussen een vroedvrouw en een doula kan magisch zijn. Ze vullen elkaar aan en voelen waar ze nodig zijn in het gehele proces.

Zal mijn partner zich niet overbodig voelen?

Uit onderzoek is gebleken dat de partners van een bevalling met doula zich actiever en meer betrokken voelden bij de bevalling als zonder doula.
Doordat ik al vroeg in de zwangerschap betrokken wordt bij jullie leven en beslissingen worden vaak al veel twijfels weggenomen. Ik ben er namelijk voor allebei, de partner en de zwangere. In de praktijk is het vaak zo dat de man  duidelijker weet wat hij moet doen tijdens de bevalling. Vaak is oogcontact of een knipoog tussen de doula en de partner genoeg. Tijdens een kennismakingsgesprek wordt er uitgebreid gesproken over de mogelijke bezorgdheden omtrent de rol van de partner en de doula. We zijn tenslotte een team, waarbij het vooral draait om jullie en niet om mij als doula.

Wat als jullie je tijdens de begeleiding ineens bedenken?


Je bent  op elk moment vrij om de begeleiding en het geboorteplan bij te sturen. Misschien wil je ineens toch thuis bevallen of toch liever in het ziekenhuis. Misschien wil je er toch ineens een vriendin bij in plaats van een doula. Tijdens de zwangerschap speelt zich een heel proces af. Het is normaal dat bepaalde dingen veranderen naar het einde van de zwangerschap toe. Het is dan ook enorm belangrijk jullie je gevoel volgen en hierover met mij in gesprek blijven. Samen vinden we overal een oplossing voor.

Wat is het verschil tussen een verloskundige / vroedvrouw en een doula?

Een verloskundige heeft te allen tijde de medische verantwoordelijkheid voor alle handelingen tijdens een bevalling. Zij wordt hierdoor medisch ondersteund door de kraamverzorgster.

Een doula heeft absoluut geen medische verantwoording en is er alleen voor een continue emotionele steun voor de barende vrouw en haar partner. Dus als de verloskundige tussen twee bezoeken weg is blijft de doula over voor steun en advies.

Het is teamwork en iedere schakel is van uitzonderlijk belang.

 

Wordt een doula vergoedt door zorgverzekeraars?

Helaas vergoedt nog niet elke zorgverzekeraar een Doula. Of een doula vergoed wordt door jouw verzekeraar, durf ik zo niet te zeggen. Er zijn zoveel verzekeraars met zoveel soorten pakketten. Een aantal staan op de site, (zie Doula vergoedingen) maar het beste kun je hiervoor zelf contact met ze opnemen.

Wel raad ik altijd aan om je factuur bij de zorgverzekeraar in te dienen. Ik heb hiervoor een brief van onze beroepsvereniging die als bijlage kan dienen. Hoe vaker ze een factuur ontvangen,  met een vraag voor doula hulp hoe meer ze inzien dat dit iets is waar  behoefte aan is en vergoed moet gaan worden zodat voor iedereen de hulp beschikbaar is. 

 

Ik wil wel een doula maar mijn partner niet, wat nu?

Dat komt idd wel regelmatig voor (linq naar tweede bevalling en voelt mijn partner zich overbodig). Een compromis kan dan zijn dat we een kennismakingsgesprek hebben. Ten eerste om te kijken of er een klik is tussen jullie en mij, maar ook om alle vragen direct uit eerste hand te kunnen beantwoorden. Ik ben er namelijk om jullie te volgen en te voorzien van informatie waarop je dan een wel overwogen keus kunt maken. Dus ook voor de keuze over het wel of niet aanwezig zijn van een doula bij een bevalling. Ook in de soort begeleiding zijn allerlei mogelijkheden. Dus ga zeker het gesprek aan!

 

Wat nou als de bevalling zo snel gaat en jij er niet bij bent?

Afhankelijk van hoe dit komt, zijn er diverse mogelijkheden. Uiteraard is de kans dat dit gebeurd klein, want we hebben regelmatig contact via whatsapp of per telefoon over hoe het met je is en hoe je je voelt en hou je me op de hoogte van de ontwikkelingen. Maar mocht het toch gebeuren dat het proces zo snel gaat en je baby heel snel geboren wordt, gaan we samen kijken naar wat we kunnen regelen om je investering toch nog waarde te geven. 

 

Waar komt het fenomeen doula vandaan?

Een Amerikaanse arts genaamd John Kennel heeft ooit in een Guatemalteeks ziekenhuis onderzoek gedaan naar borstvoeding bij net bevallen vrouwen. Zijn dochter Wendy assisteerde daarbij. Zij gaf een aantal van de betrokken vrouwen niet alleen informatie, maar sprak ze moed in, masseerde ze en week niet van hun zijde tijdens de bevalling. Achteraf bleek dat de bevallingen waar zij bij aanwezig was geweest veel sneller verliepen, zonder complicaties en ingrepen.

Wat was er nu eigenlijk gebeurd? Waarom waren deze vrouwen gemakkelijker en sneller bevallen? De arts startte een tweede onderzoek naar het “Wendy-effect” en kwam tot de conclusie dat steun tijdens een bevalling een zeer positief effect heeft op het verloop ervan. Je zou misschien kunnen denken dat het hier in Nederland niet nodig is, omdat wij de verloskundige hebben. Maar die heeft het tegenwoordig heel druk en holt vaak van de ene bevallende vrouw naar de andere. Ze is nog maar net binnen of het kind komt al. Vaak geven vrouwen aan dat ze zich zo alleen hebben gevoeld tijdens het proces: niet begrepen, niet gezien, niet gehoord ondanks alle goede bedoelingen van de verloskundige, verpleegkundige en of kraamverzorgsters. Een doula stemt zich gedurende lange tijd helemaal af op de moeder en probeert op haar behoeften te reageren.’

 

Je staat vanaf 37 weken 24/7 voor me op wacht, wat als de bevalling nu eerder begint?

De kans dat dit gebeurt is klein, maar als het gebeurt, bel je mij natuurlijk meteen. Om mijn aanwezigheid bij jouw bevalling zo goed mogelijk te garanderen, neem ik een maximaal aantal cliënten per maand aan. Mocht je eerder gaan bevallen, is er een risico dat ik bij een andere bevalling ben. Maar, ben ik beschikbaar, dan kom ik uiteraard zo spoedig mogelijk naar je toe!

Hoe versterk je mijn partner?

Een bevalling is voor partners ook superspannend, en het kan ze onzeker maken. Hoe zorg je voor je vrouw en praat je met de verloskundige of gynaecoloog? Een doula zorgt dat hij zich kan concentreren op jou.

Ik help je partner ook als het hem even overweldigt, en zorg dat hij zijn rustmomenten pakt. En dat hij zijn baby zelf kan aanpakken als het zover is. Ik ben er voor jullie alledrie. De partner durft met een doula erbij meer betrokken te zijn, doordat hij weet wat hij kan doen. Studies laten zien dat vaders juist dichter bij hun vrouw zijn en haar meer ondersteunen met een doula erbij. Het mooiste is: na afloop zijn de vaders misschien nog het meest enthousiast over mij.

Help je met het maken van een geboorteplan?

Je hebt veel keuzes rondom je bevalling. Het geboorteplan is een belangrijke stap in de aanloop naar de bevalling toe. Het is een document waarin we samen de wensen en verwachtingen beschrijven rondom de bevalling. Een helder geboorteplan geeft richting voor jullie zelf, maar ook voor de zorgverleners om jullie heen. Zo kan iedereen meewerken aan de best mogelijke geboorte-ervaring. Denk hierbij bijvoorbeeld aan in wat sfeer of omgeving je wilt bevallen, hoe wil je met pijn omgaan, wie wil je erbij hebben, wat wil je na de geboorte. De sleutel zit hem niet in de keuzes die je maakt, wel in het gevoel altijd een keuze te hebben. Ter voorbereiding op onze tweede afspraak stuur ik jullie een uitgebreid document met voorbeeld-geboorteplannen toe. Tijdens onze afspraak gaan we dieper in op jullie wensen.

Ik ben bang voor mijn bevalling.

Voel je je gestrest of gespannen of angstig? Angst kan overweldigend zijn. Als je naar die angsten durft uit te spreken, voelt waar je bang voor bent, dan kan er iets veranderen. Samen gaan we veel liefde kijken wat je nodig  hebt om je te versterken. Wat onmogelijk lijkt, word mogelijk. Hoe krijg je dat vertrouwen? We gaan samen kijken naar wat werkt voor jou. Kennis over zwanger zijn, bevallen en het vertrouwen in jezelf, wat heb je nodig, we gaan het ontdekken.

Past een doula bij mij?

Als doula luister ik naar jou, naar wie jij bent, wat jou wensen zijn. Op basis daarvan gaan we aan de slag. Daarnaast begrijp ik de processen van het menselijk lichaam. Ik weet hoe het zenuwstelsel werkt, wat je hormonen doen tijdens de bevalling. Alles om de bevalling te hebben waar je naar verlangt. Dus maak een kennismakingsgesprek en we gaan het uitvinden of een doula iets voor jou is.

Wat is het effect van de aanwezigheid van een doula tijdens de bevalling?

‘Een doula tracht de natuurlijke oxytocine-flow te bevorderen, het hormoon dat ervoor zorgt dat vrouwen in hun bubbel blijven en dat de baarmoedermond ontsluit. Oxytocine maakt dat natuurlijke endorfine vrijkomt,  die de vrouw helpt de kracht van de weeën te doorstaan, keer op keer. Als doula leg je aan vrouwen uit wat er in hun lijf gebeurt als ze gaan bevallen. Wat zijn die weeën eigenlijk? Wat doen ze, waarom is het zo belangrijk dat je daar als bevallende vrouw in meegaat en je er niet tegen verzet? Ik gun iedere vrouw een doula bij haar bevalling. Onderzoek heeft aangetoond dat bevallingen aanmerkelijk korter duren als er een doula aanwezig is. Onderzoekers vonden een tijdsreductie van 25 procent. Het aantal keizersneden loopt terug met meer dan de helft. Vrouwen hebben minder behoefte aan pijnstillende middelen en er worden minder ruggenprikken aangevraagd. Ook wordt minder gebruik gemaakt van het kunstmatig opwekken of het versnellen van de bevalling.

WIE BEN IK

Leidi Dijkgraaf

Voor alle duidelijkheid ik vervang absoluut niet de verloskundige of kraamverzorgster. Ik ben een, niet medische, aanvulling op jullie team.